De betekenis van een pantoffelheld

Bij een pantoffelheld denk je waarschijnlijk snel aan iemand die ook daadwerkelijk een echte held op pantoffels is. Maar dat klopt net niet helemaal. Een pantoffelheld is iemand die heldendom met de monden thuis op sloffen draagt. Dat wil zeggen dat het iemand is die juist geen held is, maar dat vaak alleen thuis is. Vandaar de naam pantoffel, omdat de persoon in kwestie het alleen thuis laat merken. Natuurlijk kunnen helden wel pantoffels dragen, zoals af en toe te zien is in de welbekende Marvel films. Deze mensen kunnen blijkbaar het woord ‘pantoffelheld’ wel waar maken. 

Pantoffelparade in de steden

Dit is niet wat het is. Een pantoffelparade is niet letterlijk een parade van mensen die pantoffels aan hebben in een stad. Een pantoffelparade is een ander woord voor flaneren, wat betekent dat iemand graag gezien wil worden. Het woord pantoffelparade is een verschijnsel wat bijvoorbeeld voorkomt op de welbekende Ramblas van Barcelona. Met het woord flaneren of pantoffelparade, moet er bijvoorbeeld gedacht worden aan dure merkkleding dragen op een terras of mensen op het strand die hun shirt uit hebben en het afgetrainde lichaam willen laten zien. Ook dure flessen drank kopen in een club kan hier bij horen.

Pantoffeldiertjes op onze aarde

Pantoffeldiertjes is een geslacht van de eencellige organismen die stammen uit de trilhaardiertjes. Het zijn dus geen dieren die op de luie zondag een paar pantoffels draagt. De naam lijkt er daarentegen wel op. Want een pantoffeldiertje is zo genoemd omdat de vorm van de cel enigszins lijkt op een pantoffel. Het lichaam is bedekt met trilharen, waardoor zij zorgen dat ze kunnen voortbewegen. De trilharen helpen ook bij het voeden van de pantoffeldier. Een pantoffeldiertje voedt zich met van afgestorven plantenresten levende bacteriën. Maar ja, een pantoffeldiertje is zo klein dat die al gauw erg vol zit natuurlijk.