Alles over de verplichting BHV

Je bent als werkgever verantwoordelijk voor de veiligheid van je medewerkers. Je bent dan ook verplicht om de nodige maatregelen te treffen om deze veiligheid te kunnen waarborgen. Een van deze maatregelen is het aanstellen van bedrijfshulpverleners. Het is belangrijk om te kijken hoeveel BHV’ers een bedrijf moet hebben, maar ook naar de organisatie ervan. Het is daarnaast ook slim om te weten welke taken je medewerkers  op zich gaan nemen. Lees hier meer over verplichting BHV.

Verplichting BHV in de Arbowet

In de Arbowet staat meer informatie over de verplichting van BHV voor jouw bedrijf. Je bent namelijk in ieder geval verplicht om een veilige werkomgeving te creëren voor je medewerkers. Het maakt hierbij niet uit hoeveel medewerkers je als bedrijf in dienst hebt. De veiligheid van een werkomgeving kan op diverse manieren gerealiseerd worden. Het aantal bedrijfshulpverleners ligt daarom niet vast. Een bedrijfshulpverlener weten hoe ze moeten handelen in een noodsituatie. Zij leren een beginnende brand bestrijden, alarmeren, communiceren en ontruimen, maar ook het verlenen van levensreddende eerste hulp.

Hoeveel BHV’ers er binnen een bedrijf moeten zijn hangt af van de omvang van het bedrijf. Er wordt geadviseerd om één bedrijfshulpverlener op 10 medewerkers te zetten. Het is daarnaast wel belangrijk dat er altijd genoeg BHV’ers aanwezig zijn. Bereid je goed voor en houdt rekening met uitval door ziekte of vakanties. Maak een goede planning om in kaart te brengen wanneer welke  BHV’ers aanwezig zijn. Op deze manier weet je altijd zeker dat er genoeg BHV’ers op de werkvloer zijn.